Lyon. Van La Croix-Rousse naar de Rhone

Ons appartement in de Rue de Cuire bevindt zich op de derde etage. Een galmend en groezelig trappenhuis brengt ons naar de voordeur die laag, donker en zwaar is; de bediening van het slot vereist een behendigheid die een inbreker niet zo misstaan. Eenmaal binnen blijkt de woning mooi gerenoveerd, hoog, vol licht en modern ingericht. Het is één ruimte, ongeveer 4,5 meter hoog en met een houten plafond op een paar imposante dwarsbalken. Een ingebouwde open verdieping doet dienst als slaapkamer.

Het blijkt te gaan om de woon- en werkplaats van een zijdewever uit eind 19de eeuw. Het gehele pand bestaat uit dergelijke eenheden. Iedere zijdewever had zijn eigen weefgetouw en woonde met vrouw en kinderen rondom dit productiemiddel.

IMG_019080 IMG_019079

Om bij de Rhône te komen dalen we, slingerend door talloze straten waar de Montée Saint Sebastien als een rode draad doorheen loopt, af van La Croix-Rousse. Een paar keer houden we de pas; onweerstaanbare doorkijkjes doorbreken de smalle straten met hoge bebouwing en bieden een adembenemend zicht op het zesde arondissement aan de overkant van de Rhône.

IMG_018919IMG_018922IMG_018927

 

 

 

 

 

 

 

Aan de voet van La Croix-Rousse laat het lawaai weten dat hier niet alleen de Rhône stroomt, maar ook verkeer, heel veel verkeer over de kade die hier Quai Jean Moulin heet.

IMG_018934IMG_018944

Wij lopen de Passarelle du Collège op om nog één blik te werpen op La Croix-Rousse, die vanuit dit standpunt minder hoog lijkt dan de benen zojuist hebben gevoeld. We verlaten de Passerelle en volgen de Rue Ménestrier -een passage door het voormalige Grand Collège of Collège de la Trinité en genoemd naar de jezuïet Claude-Francois Ménestrier die er zijn opleiding heeft genoten en later ook doceerde- en uitmondt in de Rue de la Republique.

IMG_018942IMG_018946IMG_018949

Zo komen we in de wijk Les Cordeliers in het tweede arondissement van Lyon. Ten tijde van het Seconde Empire werd, in navolging van wat Haussmann in Parijs uitvoerde, dit gedeelte van de stad door de prefect Vaïsse geheel op de schop genomen: strakke boulevards met gebouwen van zes of zeven verdiepingen hoog. In de verte zien we ook de Basilique Notre Dame op de Fourvière, de tweede heuveltop van Lyon en gelegen op de andere oever van de Saône dan de Croix-Rousse. Aan de voet van die heuvel ligt het middeleeuwse “Vieux Lyon”.

IMG_018955 IMG_018954

We slenteren door de wijk naar de Saône die we bereiken ter hoogte van de Pont Maréchal Juin. We vervolgen onze weg langs de kade die prachtig uitzicht biedt op de stad en waar je dicht langs het water kunt lopen.

IMG_018962 IMG_018977

IMG_018973