Impressies van Nancy

Om vier uur arriveren we in Nancy -een uur te vroeg voor onze afspraak.  Om de tijd te doden, slenteren we wat door de buurt en staan ineens oog in oog met één van de Art Nouveau pareltjes van deze stad: villa Majorelle.

Villa MajorelleVilla Majorelle

Alleen te bezichtigen op zaterdag en dan ook nog op afspraak. Dus hebben we -net als de andere bezoekers- met de hand boven de ogen door de ramen gegluurd, zonder er veel wijzer van te worden.

Op weg naar Place Stanislas -via de avenue Foch- blijkt dat Nancy beschikt over een imposante hoeveelheid rails, die de stad als een rivier doorsnijdt. Nancy, het  knooppunt van de verbinding Luxemburg-Marseille en Parijs-Wenen, kampt aan de rand van het stadshart met beperkte uitbreidingsmogelijkheden.

Spoor Nancy

Daar is de poort aan het einde van de rue Stanislas die ons naar het plein zal brengen. Een opmerkelijk ensemble van triomfboog en moderne architectuur.

Porte StanislasIMG_018570_1

Nu de werkdag voorbij is en de avond valt, schittert Place Stanislas in de schepping van die stemmige, feestelijke en enigszins plechtige sfeer waarvoor het ooit -als Place Royale- ontworpen is. Wat sinds de Tweede Wereldoorlog parkeerplaats was, is na de renovatie van 2005 vrij van verkeer. De oorspronkelijke bestrating -lichte natuursteen met donkere banden- is in ere hersteld.

IMG_018576IMG_018584

Het plein is aangelegd van 1752 tot 1755 en ontworpen door de in Nancy geboren architect Emmanuel Héré. Deze leerling van Germain Boffrand was sinds 1738 in dienst was van Stanislas Leszczynski, koning van Polen, hertog van de Lotharingen en schoonvader van Lodewijk XV.

IMG_018589

Het roccocoplein wordt omlijst door prachtig hekwerk van de hand van de smid Jean Lamour. Het heeft Nancy de bijnaam van stad met de gouden poorten opgeleverd. Tijdens de pauze kunnen de bezoekers van de Opera op het plein als foyer in de open lucht gepast een luchtje scheppen.

IMG_018600IMG_018601

Het wordt langzaam donker en we keren via de rue Charles III terug naar ons appartement in de rue de Laxou. Op de kruising met de rue Saint-Leon worden we ter afsluiting getrakteerd op de verlichte toren van de neogotische Église Saint-Leon.

IMG_018605 IMG_018612